Friday, July 11, 2014

Naura Amani masuk wad di IJN

Naura Amani anak yg ke-3, sejak lahir paed dah detect degupan jantung die lain macam sikit.. ade bunyi 'murmur' kate doktor la. Mase tu dapat tau hari ke 3 lahir, Amani masuk wad sebab kena kuning. Doc mmg dah agak mase mula2 lahir tapi doc rahsia dulu...hehe....lps tu dah disahkan Amani ade jantung berlubang...ade 3 plak tuh...PDA, VSD & PFO. Ape maksudnya cari sendiri haha...tp semuanya small la lubang die tu. Sejak dari tu, selalu ade appoinment dgn Dr Choo di SDMC Ara Damansara.  Check lubang ade tutup ke tidak sbb selalunya akan tutup bila bayi membesar. Amani ni bukan jenis baby biru tu yer... kalo jenis biru tu rasenye dah kena operate tutup lubang. Setakat ni die ok...aktif dan bernafas dgn baik. So mama tak risau sgt tapi kena pantau takut2 sesak napas ke kan...bila die dah berumur 1 tahun 4 bulan, 2 lubang dah tutup...alhamdulillah...iaitu PFO & VSD. Tinggal PDA ni je degil skit x tutup2..hehe...so Dr Choo minta refer IJN untuk next treatment. Iaitu masukkn alat utk tutup lubang di luar jantung. PDA ni dok kat luar jantung. Jantung Amani pon dah nmpk bengkak sikit belah kiri kalo x silap sbb buat kerja lebih...
Then pergi IJN refer dgn Dr Geetha.

26 jun admit, 27 buat prosedur masukkn alat, 28 discharge. Kejap je. Mama/papa pun berkampung di IJN sbb dpt bilik sorang..hehe.... Budak lagi 2 org tu tinggal dgn maktok. Budak2 mmg dilarang dtg sini...so mmg susah skitla nk bwk kakak Nuha & abg Haikal dtg sini. Ade waktu melawat utk parent yg bwk budak2...dari kol 6pm-8pm je. Waktu lain x boleh ye. Mase admit tu Amani selsema skit...doc dah check darah die xde kuman so bole proceed. Lega. Takut kang postpone plak...27 jun, 3am Amani kena start pose...kol 2am tu mama dah bg die minum susu...kol 7am dah kejut die dari bgn tido...prosedur tu start kol 8am. Mama/papa pon masuk bilik OT. tenangkan dier...die bukan tau pon nk kena dera kan...hehe...pastu doc bagi ubat bius...papa/mama pun cium kat dahi...time ni mama dah sedih2 dah...haha...ade ke doc bius ni ckp ' ciumlah anak anda dgn penuh kasih syg'....camtula ayat nye kot...doc Indon ni....hehe...lepas tu mama/papa pun keluar dari bilik OT. Tunggu punyerla lama sbb katenye 1 jam je buat prosedur. Nak dkt kol 11 kot baru Doc panggil masuk OT tgk amani. Dr dah risau sebab kluar dah lama tp tak sedar2...1 jam baru sedar lps buat prosedur tu. Penangan ubat bius..sedap tdo ye dik...haha...lps tu tenangkn die sbb die nangis la..sakit tekak kot...biasalah ade letak alat dlm tekak die tu. Ok prosedur tu, Dr Geetha masukkn alat jenis 'coil' utk tutup lubang...melalui salur darah kat paha. Dua2 paha berbalut..satu arteri satu vena..ohhh lupe dah zaman biologi...haha...patutnya sebelah paha dah cukup tp x jumpa urat. Tu yg kena dua2 paha. Lepas tu nurse dan kitorg pon naik atas masuk wad balik. Kena tukar bilik plak sbb alat2 dan meja nurse dekat situ je. Senang nk pantau katenyer. Dah dok dlm bilik ade 6 org kot, amani kena pose lg dan x bole bangun.jenuh nak pujuk budak tu...budak2 mane nak dok diam. Tp die mcm penat n lali lagi la..bg die tdo lg...hehe...kol 3.30pm baru boleh mkn...mama bg mkn roti je.susu x bole takut muntah plak. Air ok die bole minum. Tp still x bole bangun lg...die dah merengek2 nk bangun...haha...pinjam buku dlm bilik mainan tu bagi die leka kejap. Kol 5.30 horray boleh bgn...budak ni mcm x sakit plak. Elok je jln kat luar bilik sambil tgk mural kat dinding gambar bird la..mcm2 la...agaknye tak sakit la kot. Ade aunty seblah tu pun buat prosedur sama mcm Amani tp die ade rase sakit sikit la...umur dlm 50 lebih. Die pon heran tgk Amani jln mcm x sakit...haha...budak2 agaknye sel cepat baik kot. Cepat pulih. Nasib baik die ok. Esoknya 28  jun tukar bilik dok bilik sorang mcm first day dtg tadi. Tak perlu dok dlm bilik ramai2. pergi scan & check dada Amani. Doc kate ok boleh balik. Yahooo...dah boleh balik. Gitula citernyer. Lps ni ade appoinment lg di IJN. tunggu surat tak sampai2 lg...hmmmm...







3 comments:

Farah Izza Shafik said...

alhamdullilah.. semua berjalan lancar.. amani comel la.. raya dtg umah auntie k.. auntie masak bes2

Nuha Ariana said...

Insyaallah...nk biskut choc chips auntie...hihi...

stramberrymanis said...

alhamdulillah, dah sihat..
anak sy same kes dgn puan..